Hoe laat mag een kind naar bed?

4

Vandaag kwam er heuse luchtpost voor mij. Niet afgeleverd door de brievenbus maar letterlijk lúchtpost.

Tijdens een kopje thee in het zonnetje in mijn achtertuin werd er vanuit het slaapkamerraam een papieren vliegtuigje opgelaten en het landde precies voor mijn voeten. Een boodschap van mijn jongste. Toen ik het vliegtuigje openvouwde las ik de boodschap. ‘Ik ben het beu dat ik om acht uur naar bed moet. Dan kijken jullie soms een film en hoor ik dat jullie chips pakken. Dat vind ik kei-gemeen. Mag ik alsjeblieft ook wat later naar bed?’
Ach, mijn kleintje heeft het zwaar. Met twee zussen en een broer boven haar, die al op de middelbare school zitten –en dus later naar bed gaan- voelt ze zich zwaar achtergesteld. We drinken samen een kopje thee. Ik leg haar uit dat de oudsten, toen ze net zo jong waren als zij nu is, ook gewoon om acht uur naar bed gingen. Sterker nog, zij gingen om half acht. Ze hadden het ook echt nodig op die leeftijd. Gingen er niet over in discussie. Maar dit dametje gaat stevig in debat. ‘Ik kan dan gewoon nog niet slapen’. Tja, daar heeft ze een punt want met regelmaat tref ik haar rechtovereind verscholen achter een boek aan in haar bed. Eigen schuld, want ik zeg altijd ‘dan lees je nog maar eventjes’. Maar dat eventjes is al snel een half uur, of zelfs een uur. De boekenwurm kan nooit stoppen met lezen. Iets dat ik enerzijds wil koesteren maar anderzijds zijn er ook grenzen. Ik beloof haar dat zij vanavond een film mag kiezen en dat ik een zak chips zal kopen. Maar ze neemt er geen genoegen mee. ‘Ja duhhhh, het is vrijdagavond dan mag ik altijd wat langer opblijven dus daar win ik niets mee’. Het leven van deze moeder gaat vandaag niet over rozen.
–Daar wín ik niets mee-, wat een onderhandelaar! Natuurlijk weet ik ook wel dat het vrijdag is, maar ik hoopte er mee weg te komen en dat dit punt weer van de agenda zou verdwijnen. Maar niets is minder waar. Ik besluit andere ouders eens te polsen. De meeste kinderen gaan rond half negen naar bed, na GTST…

Ik moet even slikken. Mijn meisje amuseert zich nog met series al ‘Het verborgen eiland’. Omwille daarvan eet ik om 17.30 zodat ze om 18.00 uur lekker kan bankhangen en tv kan kijken. Maar GTST voor een achtjarige?! Kennelijk ben ik héél ouderwets…
Een andere moeder zei: ‘Gaat ze nog om ácht uur naar bed, jéétje, kom jij daar nog mee weg?’
Ik vraag me af hoe lang moeders wil nog wet is.

About Author

Pauline Joosten

Pauline Joosten (41) is getrouwd en moeder van 4 kinderen en 2 engeltjes. Ze woont in Willemstad, gemeente Moerdijk. Na een aantal jaar in het onderwijs te hebben gewerkt kwam ze via-via terecht in de journalistiek. Ze schreef voor een lokale krant en is momenteel werkzaam bij de stichting Buurtlink.

'); } //-->

4 reacties

 1. Marije Zijlmans on

  Ha ha grappig! Ook wij hebben met een jongste te maken die ook twee oudere zussen heeft op de middelbare. Wij drinken om 20:00 thee met een stroopwafel. Zo boos dat zij altijd naar bed moest. In de vakantie heeft ze meegedaan met dit ritueel maar krijgen we ook niet meer terug gedraaid . Ze moet dan wel van te voren gedoucht hebben. Geen gtst hier maar ook verborgen eiland en spangas.

 2. ronald blankenberg on

  heb er smakelijk om moeten lachen(ouderwetse.:) ) mamma.maar ik sta wel achter je op die leeftijd verbruiken ze veel energie en hebben dus ook rust nodig.en zoals een moeder zij zijn ze op die leeftijd wel toe aan de onderwerpen die daar langs komen.ik denk van niet.mvg ronald

 3. Ik vind dit stukje echt hilarisch, zie het zo voor me 🙂 Bloem lijkt wel op haar, in een wat mildere en minder rebelse uitvoering dan haha, maarja dat is ook onze oudste dus ze heeft geen voorbeelden.
  Ik ben dan wel heel ouderwets, want Bloem is 10 en gaat ook om 20.00 naar bed.
  Na het omkleden en wassen ligt ze er rond 20.20 in.
  Ze mag nog even lezen tot ze moe wordt, dit duurt ook regelmatig te lang.
  Maar ze komt dan ook moeilijk in slaap (vooral door harde geluiden, als wij te hard praten enz.)
  Voor bedtijd proberen we schermpjes te vermijden, de laatste tijd wordt er huiswerk gemakt. Maar dat is ook iet handig want dan zit ze teveel in haar ‘denken’
  GTST kijkt ze nog niet (is ze wel nieuwsgierig naar) de onderwerpen passen echt nog niet bij haar leeftijd vinden wij.
  Laat ze nog maar even lekker kind zijn. In het weekend mag ze een half uur later naar bed met een chippie 🙂
  Groetjes van een ouderwetse moeder en wie weet helpt het als je vertelt dat Bloem van 10 op dezelfde tijd naar bed gaat 😉

 4. Inge Vos- de Rooij on

  Dan ben ik ook ouderwets waarschijnlijk 😉
  Ik vind 8 uur voor een 8-jarige een mooie tijd. GTST niet geschikt voor die leeftijd.. Buiten dat: Een kind heeft de rust nodig: ze groeien, leren, spelen etc.. Kost allemaal veel energie.
  Zelf was ik ook een kind dat nooit kon slapen en liever nog las. Verslond boeken in no time.
  (Nog steeds overigens) Maar zei mijn moeder dan: Als je niet slaapt, rust je toch…
  Ik ben altijd heel duidelijk geweest met regels wat betreft bedtijden, eettijden, thuiskom tijden… En tot hun 16e moesten ze gewoon op tijd naar bed.. Daarna liet ik het langzaam ‘los’ en mochten ze, in het redelijke, zelf bepalen hoe laat ze gingen. Hoewel ik wel de grens had van uiterlijk half 12 het licht uit….
  Nu is mijn jongste 18 en zegt wel eens dat hij het aan de ene kant niet leuk vond, maar nu wel begrijpt…
  Succes met je onderhandelaarster 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.