Overprikkeld op school!

19

Je kind komt steeds vaker boos, verdrietig of moe uit school. Je vraagt hoe het was op school en krijgt als antwoord: saai of stom. De resultaten van je kind vallen wat tegen en hij vertoont teruggetrokken of juist explosief gedrag.

Je vraagt je af wat er aan de hand kan zijn?  Wat zou kunnen is dat je kind in meer of mindere mate hooggevoelig is.  Hooggevoelige kinderen horen, zien en voelen veel meer dan andere kinderen. Ze denken hier diep en associërend over na, beleven  indrukken zeer intens. Daarnaast hebben ze een voorkeur voor visuele informatieverwerking.  Veel van deze kinderen worden vaak onterecht gediagnosticeerd met gedragsstoornissen als AD(H)D en PDD-Nos.

Hooggevoelige kinderen staan op school vaak onder druk. Het is rumoerig in de klas en er gebeurt van alles. Deze prikkels komen allemaal binnen en ze hebben geen idee hoe ze de vele prikkels kunnen filteren. Met als gevolg dat een kind overprikkeld raakt. Daarnaast worden er van een kind ook bepaalde resultaten verwacht.

Tips om overprikkelde kinderen te helpen:

 1. Zorg ervoor dat een kind een eigen veilige omgeving heeft waarin het zich kan terugtrekken. Een plek waar hij in alle rust kan bijkomen en alle emoties onbeperkt tot uiting kunnen komen. Onderbreek een kind niet tijdens deze fase, de grote druk gaat hierdoor van de ketel waardoor hij na die tijd beter in staat is om zijn gevoelens te verwoorden.
 2. Wordt niet boos, een kind raakt hierdoor nog meer van streek en loop je de kans dat een kind zich voor je afsluit en je er niet achter komt wat er in hem omgaat.
 3. Wees begripvol. Haal ervaringen van jezelf erbij om op die manier duidelijk te maken dat jij daar ook mee hebt gezeten en dat je die situatie ook heel moeilijk vond. Kinderen reageren vaak verbaasd en moeten er om lachen dat jij ook zoiets hebt meegemaakt. Dit breekt het ijs waardoor een kind open staat voor wat je wil vertellen. De tips die je vervolgens geeft komen nu beter binnen.
 4. Praat met de leerkracht om zo de juiste basisvoorwaarde in de klas te kunnen creëren, bijv juiste plek in de klas, extra ontspanningsmoment. Een (hooggevoelig) kind dat zich veilig en op zijn plekt voelt durft zichzelf te zijn en zijn talent te uiten en zal over het algemeen minder “probleem”gedrag vertonen.
 5. Ga aan het eind van de dag even bij een kind in bed liggen en vraag naar de leuke en minder leuke dingen van die er die dag. Hierdoor kun je uitbarstingen door opgekropte frustraties en emoties een stapje voor zijn.

About Author

'); } //-->

19 reacties

 1. Wat ik heel erg jammer vind, is dat er over het algemeen door velen een beetje lacherig wordt gedaan over hooggevoeligheid. Velen zie je dan denken: “Tja, het zal wel”. Als er meer kennis en begrip over hooggevoeligheid zou komen dan zal het leven voor de kinderen / mensen die het aangaat een stuk makkelijker worden. Een kind met bijv dyslexie krijgt allerlei extra faciliteiten. Want dyslexie is nu wel zo algemeen bekend dat mensen daar niet meer raar van opkijken. Ik vrees dat hooggevoelige mensen nog jaren zullen moeten strijden voor het begrip dat ze verdienen.

 2. Druk in t hoofd is niet alleen adhd! Belangrijkste kenmerk bij hooggevoeligheid is O.a. Dieper over alles nadenken! En nee, het is geen ziekte of aandoening, gelukkig niet! Het is een mooie eigenschap die wel af en toe lastig kan zijn.
  Belangrijk is rust, goed voor jezelf zorgen.
  En beweging. Zo kan de energie van al die prikkels eruit. Ook een leuke tip die ik als sensitherapeut mijn cliënten vaak meegeef: schrijf iedere dag 3 dingen op die leuk, mooi waren die dag, waar je dankbaar voor bent. Zo leer je je te focussen op de positieve dingen.

  • Wat mooi omschreven!Het is idd geen ziekte en aandoening, het is juist een hele mooie eigenschap waar mee je moet leren omgaan in belang van je kind , zodat hij lekker in zijn vel zit!Voorbereiding voor wat er komen gaat en vragen hoe hij/zij zich daar onder voelt,

 3. je hebt ook kleine apparaatjes voor in de broekzak kunt stoppen en dat houd de prikkels buiten. en het werkt echt! ik heb er zelf ook 1 en mijn broer ook en hij komt een stuk vrolijker uit school dus dat is wel een aanrader

 4. Ik heb een vraag het meisje op de foto lijkt echt heel erg veel op mijn dochter of ze is het kan iemand me vertellen waar de foto is gemaakt

 5. Wij bespreken de dag nooit in bed.
  Dan gaat ze iedere avond verdrietig/boos/bang slapen.
  Wij gaan na school even zitten, bespreken dan de dag, dus dan kan ze even haar hart luchten.
  Voor het slapen gaan ontspannen we lekker, doen een fantasie spelletje, lezen een boekje, maken grapjes ed zodat ze blij in slaap valt
  Zo voorkomen we onrustig slapen, nare dromen en piekeren

 6. Overprikkeling ofwel druk in t hoofd hoort terdege bij Add en Adhd. De term hoogsensitief wordt in de medische wereld niet als een wetenschappelijk term beschouwt. Gelukkig wordt hsp hsk voorzichtig in de Ggz benoemt.

  • 2 dingen: als iets niet wetenschappelijk is bewezen, wil dat niet zeggen dat het ook niet bestaat. En druk in je hoofd zijn komt niet alléén bij ADHD voor…

 7. Overprikkeling beginnt op school en het gedrag is thuis te zien,wanneer jevde overprikkeling aanpakt hoef je deze tips al niet te volgen.Oorsprong van gedrag moet je aanpakken niet het gedrag daar bereik je voor het kind niets me.Yvonne

 8. Penny holloway on

  Prachtig artikel. Lijken mij waardevolle tips voor leerkrachten en scholen. Volgen leerkrachten dit, komen er ook minder kids overprikkeld thuis.

  • Idd lijkt mij ook beste. Als ouder sta je machteloos onder als ie zo geprikkeld uit school komt. Wat ik doe is hem laten gaan wat hij wil doen tot hij rustig wordt. Thuis is mijn zoon heel rustig maar op school niet. Juist te veel maar dan vragen de school ook om extra medicijn en dat doe ik niet hij is 6jaar oud.

 9. Bianca Molenaar on

  Fijn artikel! Mijn oudste is vermoedelijk ook hoogsensitief en we komen er steeds meer achter dat deze tips inderdaad belangrijk zijn. Hij gaat pas na de zomer naar de basisschool, maar het even alleen zijn en tot rust komen en ’s avonds samen emoties bespreken blijkt nu al heel goed te werken. Hij is een stuk rustiger geworden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.