Ongewenst gedrag anders bekeken!

2

We willen allemaal het liefst dat ons kind zich netjes gedraagt, zich aan de regels houdt en goed luistert. Helaas is dit niet altijd het geval. Het ene kind wat meer dan het andere kind, laat op zijn tijd “ongewenst gedrag” zien.

Het gedrag van een kind zegt meer over een kind dan je op het eerste gezicht ziet. Het gedrag van kinderen is soms onbegrijpelijk. Je probeert een kind zo goed mogelijk te sturen en “ongewenst gedrag” te corrigeren maar soms lijkt niets te helpen; negeren, motiveren met een beloning, samen afspraken maken, niks lijkt te werken. En boos worden heeft vaak alleen maar een averechts effect.

Het gedrag van een kind is als een ijsberg

Realiseer je dat het gedrag van kinderen is als een ijsberg:  je ziet slechts een klein deel, maar wat gaat er schuil onder  dat topje? Een ijsberg heeft een klein deel dat boven water zichtbaar is en een deel onder water is onzichtbaar.

Het is zinvol om wanneer een kind moeilijk gedrag laat zien, verder te kijken en door te vragen waarom een kind het doet. Kijken onder de ijsberg, niet meteen oordelen en zelf al invullen, maar observeren en vragen stellen. Zo kun je er achter komen waarom een kind zich gedraagt zoals het doet. Doe dit vanuit een positieve benadering en vooral niet oordelend.

Reactie op gedrag

We reageren op het gedrag dat we waarnemen. Op moeilijk gedrag wordt vaak gereageerd door het kind een straf te geven. Heel begrijpelijk, maar je lost er het probleem niet mee op.

Moeilijk gedrag kan verschillende oorzaken hebben, zoals onderstimulering, overvraging, gebrek aan communicatie, gebrek aan veiligheid, onzekerheid of overprikkeling.

Als er sprake is van onvermogen in plaats van onwil heeft straf geven weinig zin. Als je kunt herleiden waar dit onvermogen vandaan komt, kun je anders reageren. Een kind zal zich hierdoor minder afgewezen voelen. Er ontstaat dan een opening om “moeilijk gedrag” om te buigen naar “gewenst gedrag”

Dus kijk, observeer en luister naar een kind. Staar je niet blind op het deel dat boven water zichtbaar is. Als een kind zich telkens niet aan bepaalde afspraken houdt, dan speelt er doorgaans iets op een dieper niveau.

About Author

'); } //-->

2 reacties

  1. Geweldig artikel! Helemaal mee eens. Een kind doet niet zomaar vervelend. Jammer alleen dat de buitenwereld dat maar al te vaak over het hoofd ziet en commentaar levert…

  2. Fijn artikel weer. Ik ben het helemaal met je eens. Een kind laat niet zómaar ongewenst gedrag zien, daar zit altijd wat achter. Het is een uiting van zich rot voelen, dus straffen maakt het alleen maar erger. Dat voelt voor het kind alsof het gestraft wordt omdat het zich rot voelt. Wat niet wegneemt dat het soms voor ouders heel moeilijk kan zijn om niet negatief te reageren. Ik denk dan altijd aan de opmerking dat een kind zijn ouderliefde het hardste nodig heeft als het ’t minst verdient.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.