Geur en kleur, doet (bijna) elk kind eten

0

Net als geur, kan kleur een gerecht maken of breken. Kinderen houden meestal van eten met rood, roze, oranje en andere kleuren. En hoe mooi is het dat elke kleur van groenten en fruit weer andere vitamines en minerale bevat!

Per kleur levert dat weer andere gezondheidsvoordelen op. Rode groenten en fruit zijn bijvoorbeeld goed voor het hart en de bloedvaten, blauwe/paarse voor het geheugen, groene voor het gezichtsvermogen, zenuwstelsel en botten. Hoe kleurrijker het eten van nature is, hoe gezonder dat is.

De meeste mensen eten meer van M&M’s in verschillende kleuren dan van M&M’s in een kleur. Dit gegeven bracht onderzoekers ertoe om te kijken of dat principe bruikbaar is om kieskeurige kinderen meer te laten eten. Ze ontdekten dat het kinderen niet bont genoeg kan zijn. Kinderen vonden een bord met zes kleuren het aantrekkelijkst.

Een kleurrijk bord is iets fascinerends voor een kind. Vooral felle kleuren – rood, roze, oranje – koppelt een kind aan iets positiefs. Aangezien kinderen van kleur houden is het jammer dat traditioneel Nederlands eten vaak flets is. In het Midden Oosten is dat anders, eiergerecht shaksuka steelt de show met zijn felrode looks.

Shaksuka  is een stoofgerecht met aardappel, paprika en eitjes.

Shaksuka

Benodigdheden:
500 gr aardappels
1 ui
3 tenen knoflook
3 Kleuren paprika (geel, oranje, rood)
olijfolie
2 tl paprikapoeder
0,5 tl gemalen komij
zout, vers gemalen peper
1 el tomatenpuree
2 blikken gepelde tomaten
4-6 eieren
1 bosje bladpeterselie
voor erbij Griekse yoghurt, Turks brood, harissa

Bereiding

  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken van 2 x 2 cm
  • Pel en snipper de ui, pel en pers de knoflook. maak de paprika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukken van 2 cm
  • Verhit olie in een braadpan of koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn
  • Voeg de tomatenpuree toe en roerbak een minuutjes. Voeg de gepelde tomaten toe. kook 15-20 minuten tot de groenten gaar zijn en de saus wat ingedikt is. Voeg wanneer de saus te dik wordt een scheut water toe.
    Proef en breng eventueel nog extra op smaak. Maak het een lepel 4-6 kuiltjes, afhankelijk van de grootte van de pan, in het gerecht en breek in elk kuiltje een ei
  • Leg het deksel op de pan en laat het gerecht 12 minuten stoven tot de eiwitten gestold zijn. Snijd de peterselie fijn en bestrooi het gerecht ermee. Serveer de Griekse yoghurt, het Turks brood en de harissa erbij.

Wil je meer van dit soort lekker recepten uitproberen, je vindt ze in het boek Zoete spruiten van Roberta Pagnier en Jochem van Gelder.

About Author

Geef een reactie