Effectief communiceren met beelddenkers!

0

Er kan een hele goede verklaring zijn waarom kinderen niet lijken te luisteren. Hoe kun je effectief communiceren met een kind wat voornamelijk in beelden denkt?

Als je een (beelddenkend) kind iets uitlegt gebruik je hiervoor veel woorden. Je kijkt een kind aan en denkt dat hij niet luistert. Je doet nog poging, je gebruikt nog meer zinnen en nog meer woorden.

Zijn blik staat op oneindig en hij kijkt de andere kant op. Als je na een aantal vruchteloze pogingen eindelijk contact lijkt te hebben kijkt hij je verbaasd aan. Ongeduldig leg je het nog een keer uit, met nog meer haastige woorden. Maar als je dan klaar bent kijkt hij je aan met een lege blik. Wanhopig vraag je je af waarom hij niet gewoon luistert! Herken je dit?

Je gaat op zoek naar de oorzaak want, kom op, hij zal toch moeten veranderen, zich aan moeten passen, hij is er immers slim genoeg voor. Maar waarom moet een kind zich aanpassen?

beeldddenken

Onbegrijpelijke taal

Voor beeldenkers zijn woorden en zinnen één grote brei van klanken. Het vergt de nodige concentratie om een verbale stroom te vertalen naar begrijpelijke beelden. Daarom duurt het gemiddeld langer voordat iets binnenkomt bij een kind, voordat het wordt begrepen.

Geduld

Omdat het verwerken van woorden tijd kost, is het goed een kind deze tijd ook te geven! Laat hem wat er gezegd is omzetten in beelden. Maar al te vaak beginnen we te snel met het opnieuw uitleggen. Hiermee verstoor je een kind zijn proces om hetgeen gezegd is te begrijpen.

Beelddenkers luisteren en concentreren zich vaak door bewegen. Kinderen beginnen te bewegen, ogen draaien weg. Laat ze hier vrij in. Beperk ze niet in hun bewegingsvrijheid. Hoe erg is het als een kind even niet stil zit of beweegt?

Controleer na het geven van een uitleg of stellen van een vraag of een kind het heeft begrepen. En geef een kind hierbij de tijd om te reageren. Er is meer geduld nodig om met beelddenkers te communiceren.

Beelddenkers begrijpen, hier lees je er meer over

About Author

Geef een reactie