Bewegend leren

1

Bij bewegen komt er adrenaline vrij in de hersenen, waardoor kinderen de lesstof beter kunnen opnemen. Wat houdt bewegend leren nou eigen in.

Eigenlijk zeggen de 2 woorden zoals die in het woordenboek vermeld staan het al:
be·we·gen: het veranderen van plaats, stand of houding.

le·ren: 1 onderwijs geven; onderwijzen 2 vaardigheid in iets (laten) krijgen 3 in het geheugen opnemen: een les leren 4 zich kennis of vaardigheid proberen eigen te maken.

Dat is precies wat Bij Maaike doet bij Tafels Stampen. Een vaardigheid in iets krijgen door te veranderen van houding en het daarna opnemen in het geheugen.

Sneller leren door beweging

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen die bewegend leren rekenen en spellen, de stof sneller op pikken dan klasgenootjes die stilzitten tijdens de les. Al na twee jaar bewegend leren boeken kinderen een leerwinst van vijf maanden, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens de onderzoekers komt er door het bewegen adrenaline vrij in de hersenen. Daardoor kunnen kinderen de lesstof beter opnemen.

Het woordenboek en verschillende onderzoeken kunnen wel zeggen dat het werkt, maar de kinderen en ouders die hebben mee gedaan aan Tafels Stampen hebben het zelf ervaren: Bewegend Leren werkt! Kinderen vinden het ontzettend leuk en zijn
op een andere manier bezig met dat wat ze moeilijk vinden (rekenen of spelling) én niet alleen de kinderen vinden het leuk, ook ik vind het onwijs leuk om te doen. Op een actieve manier iets nieuws leren aan kinderen in de natuur. Daar krijg ik energie van!

About Author

Maaike Overeem
'); } //-->

1 reactie

 1. Laten we niet vergeten dat bewegen voor het leren komt! Door te bewegen worden verbindingen aangelegd in de hersenen waardoor informatie steeds sneller verwerkt kan worden.
  Daarom moet er vanaf de geboorte al gelegenheid zijn om te bewegen.
  Dus uit de maxi-cosi, niet in voorgevormde zitjes, zelf lopen i.p.v. in de buggy, kruipen, rollen , springen en tijgeren.
  Belangrijk is dat de basis goed is. Daar kun je dan mee verder werken. Bewegen tijdens het leren is leuk maar als de basis niet goed zul je ook daar aan moeten werken.
  Bewegen voor leren zorgt voor de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht en coordinatie, zorgt ervoor dat de oogmotoriek in staat is om woorden en regels te volgen en dat een kind stil kan zitten.
  En dat zijn nu precies de voorwaarden om te kunnen leren lezen, rekenen en schrijven.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.