Beelddenkers trainen

7

We krijgen vaak vragen hoe je beelddenkers kunt helpen. Voor beelddenkers geldt, zien is leren! We hebben diverse praktische manieren gevonden waarop je beelddenkers kunt trainen. Een daarvan is Bloon.

Bloon is een handige online-tool voor beelddenkers. Het is een gratis manier om te oefenen met spelling. Het maakt hierbij niet uit welke methode op school gebruikt wordt voor spelling. Bloon kun je hiernaast thuis gebruiken.

Hoe werkt Bloon?

Bloon staat voor Bekijken, Lezen, Omdraaien, Opschrijven, Nakijken.
Het oefenen van spelling gaat beter als een kind het woord eerst bekijkt en de spellingsregel hoort. Hierna wordt het woord gelezen en laat een kind de betekenis op zich inwerken. Als een woord wordt voorzien van betekenis of emotie, wordt de betrokkenheid van een kind bij het woord vergroot. Dit heeft een positief effect op het juist spellen ervan.
Vervolgens verdwijnt het woord, van het beeldscherm of doordat een blad wordt omgedraaid. Een kind kan het woord nu niet meer zien.
Hierdoor kan het woord niet worden overgeschreven en wordt de transfer gemaakt van het zichtbare woord naar het geheugen.

bloonEen kind moet vervolgens het woord vanuit het geheugen opschrijven. Op deze manier worden de hersenen daadwerkelijk geactiveerd, waardoor het woord en de spellingsregel correct kan worden geleerd.
Een kind kijkt na of hij het woord goed heeft overgeschreven. Hierdoor kan een kind leren van zijn eventuele fouten. Benadruk bij een kind dat fouten maken mag, daar leer je van!

About Author

'); } //-->

7 reacties

 1. ‘Rechts Inhalen’ is ook een goede methode om ee beelddenker te leren hoe je om moet gaan met spelling, tafels leren, klok kijken, alle rekenvaardigheden, zaakvakken, lezen etc…. heel uitgebreid!

 2. Mijn dochter van bijna 9 zit in gr 4. Het bloons programma werkt super. Nu nog een manier om de tafels erin te krijgen. Het automatisme is er nog niet. Juf wordt ongeduldig en dochter zegt “laat maar” .

 3. Onze zoon gebruikte bloon maar dat zijn we mee gestopt. Juist bij bloon slijpen kinderen sneller fouten in omdat ze het woord eerst verkeerd opschrijven, zelf de fout moeten zoeken die ze vaak niet zien omdat het al zo is ingeprent.
  Wij hebben onze zoon laten behandelen door een therapeut diengebruik maakt van de “methode” “ik leer anders”. Daar kan je een passend computerprogramma bij gebruiken die werkt op de manier waarop de kinderen het hebben aangeleerd gekregen. Het werkt als volgt: je hoort auditief een woord, het kind begint te typen en bij foutieve letter verdwijnt het woord en moet het opnieuw getypt worden. Daarna wordt het woord gespeld, moet het kind het over typen en nogmaals typen nadat het auditief het woord heeft gehoord.
  Na deze oefening heeft het kind het op de juiste manier opgeslagen. Ik ben zelf werkzaam in het onderwijs en zie de enorme vooruitgang.
  Nadeel.. Ik moet alle woorden zelf invoeren in de computer wil ik ze laten aansluiten bij school.
  Info? Ikleeranders.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.