5 misvattingen over kinderen met dyslexie!

5

Wat mensen vaak niet weten is dat kinderen met dyslexie vaak creatiever dan hun leeftijdgenootjes. Ze kunnen ook een enorm goed taalgeheugen hebben.

Dyslectische kinderen bedenken manieren om de voor hen moeilijke woorden te omzeilen en spelen zodoende met hun woordgebruik. Toch hebben kinderen met dyslexie nog altijd te maken met een hoop vooroordelen. We hebben er een aantal op een rijtje gezet en proberen er een stukje duidelijkheid over te geven.

 1. Kinderen met dyslexie willen niet lezen

  Ze willen wel lezen, maar lezen kost dyslectici enorm veel moeite. Als het keer op keer niet lukt, raken dyslectische kinderen vaak ontmoedigd. Met de juiste boeken op het juiste moment lukt het vaak wel. Dat wil zeggen met boeken met een lager AVI-niveau, met een onderwerp dat aansluit op de belevingswereld en leeftijd van het kind.

 2. Wie dyslexie heeft is dom

  Als je zelf goed kunt lezen is het soms moeilijk je voor te stellen hoe het is om minder goed te kunnen lezen. Taal is vaak een extra belemmering zijn voor kinderen met dyslexie, ook bij andere vakken zoals aardrijkskunde of rekenen, daar moet soms veel gelezen worden. Uit onderzoek blijkt echter dat dyslexie voorkomt in alle lagen van de bevolking en los staat van intelligentie.

 3. Dyslexie is een modeverschijnsel

  Dyslexie is al jarenlang erkend. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met dyslexie door een kleine stoornis de koppeling tussen letters en klanken niet goed kunnen maken.

 4. Dyslexie is een excuus om de regels niet te hoeven leren

  Kinderen met dyslexie zijn vaak zo met taal bezig, dat ze het tegenovergesteld van lui zijn. Tijdens het leren lezen moeten dyslectische kinderen meer moeite doen om de klanken die ze horen in een gesproken woord te koppelen aan letters. Het probleem is dus vooral het leren te automatiseren van de regels.

 5. Dyslexie gaat over

  Veel oefening en leeservaring is een noodzakelijke voorwaarde om de lees- en spellingvaardigheid op een beter, functioneel niveau te krijgen. Dat geldt voor normale lezers en ook voor dyslectici. Kinderen kunnen al op jonge leeftijd heel goed om leren gaan met dyslexie, het gaat echter nooit helemaal over.

 

About Author

'); } //-->

5 reacties

 1. Onze zoon is Hb, wat een rot woord, en pas in de zomervakantie na groep 6 wilde de school hem op dyslexie testen. Er werd maar gezegd dat hij lui was. Niet dus. Hij is nog steeds geen ster in het ordenen maar het gaat al een stuk beter. Zijn grootste frustratie waren de 2 en 3 minuten leestesten. Hij lastig bijna foutloos maar wel net een seconde of 10/15 te langzaam. Dus bleef hij op de kinderlijke broeken/ avi hangen. Gelukkig heeft de RID hem een groot stuk zelf vertrouwen gegeven.

 2. komt me heel bekent voor . ik denk ook in plaatjes en als ik het plaatje niet ken ken ik het woord ook niet

  • dyscalculie heeft ook te maken met automatisering “problemen” dus veel gaat zeker ook op voor dyscalculie.

 3. Pak de bijbel houd hem op zn kop
  En lees dan voor in een volle kerk
  Zo voelt het als je dyslext bend

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.